• Wpisów: 141
  • Średnio co: 16 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 20:32
  • Licznik odwiedzin: 30 177 / 2412 dni
 
kocham-zakupy
 
1)NADZIEWANE MUSZELKI:

20140125_140250.jpg


Potrzebujemy:
- makaron duże muszle (ja zużyłam całe opakowanie)
- 400 g mięso mielone (może być bez mięsa)
- 2 koncentraty pomidorowe ok 500 ml
- 200 g pieczarek
- 200 g serka śmietankowego
- 2 pory
- 1 cebula
- 1 cebulka ze szczypiorkiem
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego parmezanu lub innego sera (ja dałam edamski bo tylko taki miałam)
- oliwa
- 1 łyżeczka masła
- oregano
- bazylia
- cukier
- sól
- pieprz
- bazylia
- papryka słodka w proszku
- można dodać gałkę muszkatołową i natkę pietruszki


20140125_102447.jpg


Por oczyścić i białą część cienko pokroić. Pieczarki, czosnek, cebulę oraz cebulkę ze szczypiorkiem posiekać.

20140125_102457.jpg


Na patelni stop masło, dodać odrobinę oliwy. Podsmażyć czosnek i cebulkę ze szczypiorkiem. Wrzucić pora. Kiedy się podsmaży dodać pieczarki i mięso. Smażyć aż odparuje woda. Wystudzić.

Na drugiej patelni podsmażyć cebulę. Dodać przecier, trochę wody i doprawić wg upodobań: oregano, bazylia, pieprz, sól, cukier, papryka w proszku. Przelać sos do naczynia żaroodpornego.  

20140125_104707.jpg


Wystudzony farsz przypraw solą, pieprzem, można dodać gałkę. Wymieszaj z serkiem śmietankowym.

20140125_113913.jpg

20140125_114029.jpg


Makaron gotuj 5 minut.
20140125_112133.jpg


Napełnij muszle farszem i ułóż na sosie pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Posyp natką pietruszki i serem. Piecz 20 min. w 180 st.C.

20140125_122402.jpg


20140125_123013.jpg


20140125_123108.jpg


Smacznego!!!!


2) TARTA Z OWOCAMI POD BEZĄ:

20140125_140302.jpg


Potrzebujemy:
- szklanka mąki
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 1/2 kg owoców ( ja dałam wiśnie ze słoika + mrożoną mieszankę owoców letnich: wiśnie, truskawki, malina)
- 4 białka
- cukier
- mąka ziemniaczana
- konfitura wiśniowa lub dżem

Szklankę mąki, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, łyżkę cukru, szczyptę soli połączyć i wyrobić ciasto. Wyłożyć na natłuszczoną formę do tarty. Po nakłuwać widelcem. Piec 20 min w 180 st.C.
20140125_112140.jpg

20140125_113534.jpg


Owoce uduś z cukrem na patelni. Dodać odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobionej w wodzie by powstał kisielek.  

20140125_113325.jpg


20140125_113310.jpg


20140125_113358.jpg


20140125_114036.jpg


20140125_114817.jpg


Wiśnie ułożyć na podpieczone ciasto. 4 białka ubić z cukrem. Nałożyć ubitą pianę na owoce. Piec 10 min w 180 st.C. a następnie zmniejsz temperaturę do 130 st.C. i piecz 25 min.

20140125_115459.jpg


20140125_115908.jpg


20140125_123004.jpg





SMACZNEGO :)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego