• Wpisów: 141
  • Średnio co: 16 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 20:32
  • Licznik odwiedzin: 30 177 / 2412 dni
 
kocham-zakupy
 
Ostatnio staram się oszczędzać ale pomimo tego od czasu do czasu trzeba coś kupić :)

Niedawno kupiłam za oszałamiającą cenę 49 zł w H&M jeansy. Musiałam tylko skrócić bo były na mnie za długie, ale krawcowa powiedziała ze super jeans więc mam nadzieję ze dobrze się będą nosić

20140208_120220 [1024x768].jpg


20140208_120201.jpg


Kupiłam także coś takiego :)

3882547384.jpg



Jedyne co mi jeszcze potrzebne to czarna torebka gdyby ktoś taką gdzieś widział czy to na internecie czy w sklepie dajcie znać. Ma być pakowna ale nie za mała ani nie za duża :) Szukam już od jakiegoś czasu i znaleźć nie mogę.


Ciasto które piekłam w tygodniu bo miałam gości:

20140204_194135.jpg


Składniki - blacha ok. 30x40 cm, może być ciut większa:
ciasto:
5 szklanek mąki
1 kostka margaryny/masła
2 żółtka
1 całe jajko
1 szklanka cukru
3 łyżki kwaśniej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (już z cukrem)
3 szklanki mleka
2 łyżki brązowego cukru
1 kg jabłek (renet)
cynamon
Przepis:
Roztop masło w garnuszku. W dużej misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Gładką, wyrobioną kulkę podziel na dwie części. Jedną zawiń w folie i włóż do lodówki, drugą wyłóż dno formy. Ciasto możesz albo rozwałkować do wymiarów blachy, albo wyłożyć je dłońmi. Byle na równą warstwę. Posyp bułka tartą tak, żeby pokryła całe ciasto. Umyte i obrane jabłka pokrój na cienkie plasterki i rozłóż je na wierzchu. Posyp dużą ilością cynamonu (uwierzcie mi, nie będzie go za dużo).
Przygotuj budyń. Nie rób tego według instrukcji na opakowaniu, bo wyjdzie nie taka konsystencja. Do garnuszka wlej 2 i ½ szklanki mleka, dodaj cukier, zagotuj. Możesz dodać więcej niż dwie łyżki, jeśli lubisz bardzo słodkie masy. W pozostałej ilości rozpuść dwa budynie i poczekaj, aż mleko w garnku się zagotuje. Zdejmij z ognia, dolej połowę szklanki wraz z zawartością i wymieszaj. Masa ma być gęsta, ale nie sztywna. W razie czego dolej odrobinę więcej mleka. Gorący budyń wylej na ciasto, rozprowadź po całości.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na szerokość i długość blachy i za pomocą wałka do ciasta przełóż na wierzch (nawiń ciasto na wałek, nad blachą powoli rozwiń – tym sposobem się nie rozerwie). Piecz w temperaturze 220oC przez pół godziny. Potem zwiększ temperaturę do 250oC, możesz też włączyć termoobieg, ale wtedy musisz pilnować ciasta. Od momentu podkręcenia piecz aż wierzch ciasta się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciasto do ostudzenia. Masa jeszcze stężeje, przez co placek łatwo będzie pokroić na kawałki.

20140203_170354.jpg


DSCN7476.jpg



A dzisiaj mój mężczyzna zabiera mnie do kina :) Idziemy na Jack Strong. Lubię prawdziwe historie więc mam nadzieję ze mi się spodoba.
7590149.3.jpg

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.